Galerie: autonoom werk van Stuurhaan

Een overzicht van eigen werk. Klik op de foto voor een uitvergroting.
dinsdag 30 augustus 2011 10:04

Noorderlicht fotomanifistatie 2006

Noorderlicht fotomanifistatie 2006

TSJIN IT FERJITTEN / TEGEN HET VERGETEN

De fototentoonstelling ‘Tsjin it ferjitten’. Deze tentoonstelling is te zien in Tresoar en maakt deel uit van de manifestatie Noorderlicht die de dag daarop in Leeuwarden van start gaat. Douwe Draaisma is hoogleraar aan de Rijksuniverstiteit in Groningen en onder meer auteur van het boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001). 

De getoonde foto’s zijn geïnspireerd door gedichten. Elf Friese dichters kregen voor dit project de opdracht een gedicht te schrijven over een plek die beladen is met persoonlijke herinneringen. Het kan een kanaal zijn, waar men als kind heeft gezwommen, een kerkenpad, het uitzicht op een toren in de verte, een zuivelfabriek die verdwenen is of een spoorlijn die is opgeheven. Het gaat hierbij niet zozeer om pittoreske of markante plekken, eerder om onbestemde of onopvallende objecten die door de herinnering een eigen betekenis hebben gekregen. Dat kan een jeugdherinnering zijn, maar ook een gebeurtenis uit het latere leven die een plek heeft ingekleurd met een eigen beleving. 

Een viertal jonge Friese fotografen kregen vervolgens de opdracht het gedicht te visualiseren. Deze jonge fotografen werden gekozen door Rob Nypels. Hij is fotograaf en tegelijk ook docent aan Academie Minerva in Groningen. Bij het fotograferen diende het gedicht als ‘de persoonlijke optiek’ die in een ‘fotografische blik’ vertaald moest worden. De gedichten worden gepubliceerd in het septembernummer van het tijdschrift de Moanne. 

De elf deelnemende dichters zijn: Pier Boorsma, Eppie Dam, Eeltsje Hettinga, Tsjêbbe Hettinga, Arjan Hut, Elmar Kuiper, Remco Kuiper, Aggie van der Meer, Margryt Poortstra,
Janneke Spoelstra, Abe de Vries en Matty de Vries. 

De deelnemende fotografen zijn Ida Buijs, Susanne Sikkema, Jason Stuurhaan en Wynolt Visser

 

vrijdag 20 mei 2011 10:57

The Mask

vrijdag 20 mei 2011 09:47

Lady in Red/Lady in Black (2004)

vrijdag 20 mei 2011 08:50

De Steenfabriek Hijlkema Delfzijl.

Ik heb in 2006 twee fotoseries gemaakt in de oude steenfabriek van Hijlkema te Delftzijl.

Het idee van een oude steenfabriek, die een verleden heeft en een belangrijke positie in Nederland innam, en het nostalgische thema vind ik erg interessant. Zo ook de sfeer die iets romantisch of iets naar ‘het oude’ doet denken, of het heden en verleden’.

De oude ovens, de machines, het dak boven de ovens, met de glazen dakpannen waar het licht door heen schijnt als de zon  door de wolken breekt. boven de fabriek van Hijlkema. Het gebouw proeft naar meer en straalt een duidelijke sfeer uit.

Ik ben begonnen met het verkennen van de fabriek,  heb de hele fabriek doorgelopen en goed gekeken, maar eigenlijk gelijk bij binnenkomst zag ik al wat mij inspireerde; de ovens. Ze zijn echt mooi erboven is een ruimte die ook erg mooi is. Je komt er door middel van een trapje. Het dak is zichtbaar met oude balken. Tussen de normale dakpannen zitten spleten waar het licht door schijnt. In combinatie met het licht dat door de de glazen dakpannen komt geeft dit een heel mooi lichtspel.
Deze plek heeft een bijna iconische uitstraling, iets kerkelijks.

De Arbeider

Geloof in Mij

dinsdag 17 mei 2011 14:33

Boy meets Girl (2006)

    Image folder specified does not exist!
  •  
dinsdag 17 mei 2011 14:11

Levensverhaal

Bij deze foto's hoort een video-film, Le Gra Go Deor.

vrijdag 29 april 2011 08:42

Having a private moment