Projecten Icons of Tomorrow

Icons of Tomorrow

Een tentoonstelling in het Museum aan de A7 te Drachten.

AnitaStuurhaans "Icons of Tomorrow" is een project dat bestaat uit verschillende personages die samen één geheel vormen. Eén kenmerk is overkoepelend: ze zijn allemaal ‘over de top’, tenminste, als je naar ze kijkt met de blik van de gemiddelde toeschouwer. De een houdt van excessief winkelen, de ander doet aan paaldansen. Maar ze blijven ‘zichzelf’, en dat  in een wereld waarin alles wat afwijkt van het normatieve al snel wordt veroordeeld. Wat dat betreft lijken ze hedendaagse martelaren te vertegenwoordigen, die zich niets aantrekken van de minachtende blikken maar staan voor waar ze in geloven: zichzelf. Dat dit geloof  soms wel heel erg neigt naar narcisme moeten we maar op de koop toe nemen.

De paradox is dat de personen juist zichzelf zijn als ze  gecreëerde identiteiten verbeelden. Het streven is icoon te worden, door iedereen herkend en erkend en het liefst zelfs aanbeden. In dit  proces naar icoon helpt Jason Stuurhaan ze. De personages verbeelden hun eigen leven en tegelijkertijd krijgen ze nieuwe betekenis en context door de adaptatie van Stuurhaan.
De kracht die dat met zich mee brengt fascineert Stuurhaan enorm. Niet bang zijn voor wie je bent! De combinatie van geaardheid, religie, etnische achtergrond, leeftijd, man/vrouw, dik of dun, wordt gecombineerd met uiterlijk vertoon. Dit alles wordt gefotografeerd in een geënsceneerde setting, in een studio met een witte achtergrond. Zo komen de personages tot hun recht en krijgen alle aandacht. Daarnaast worden ze geïnterviewd over hun leven. De interviews vind je terug in de video-sectie van mijn website. Hieronder een aantal foto's van mijn Icons.

Material Boy

Hilly

Viola van ZijlJurriaan de Danser
Maureen


JaneDe tentoonstelling eindigde op zondag 26 september met een slotact in de Rabobank tijdens het evenement ‘Open die deur!’ De door Jason Stuurhaan gecreëerde personages gaven op deze dag een performance.Viola = HOT

Mijn creatie en muze Viola van Zijl is een geheel eigen leven gaan leiden. Volg haar iconisch bestaan via haar website.

Violastijl.nl

You like? Share!